Kertésznaptár - AUGUSZTUS

2014. augusztus 01.

A forró nyári hónapok erősen igénybe veszik a növények egészségét. Ha szeretnénk erős, dúsan virágzó cserjéket és évelőket látni, valamint szép zöld gyepet, fordítsunk figyelmet az öntözésre és a tápanyag-utánpótlásra. Augusztus a zöldségek, gyümölcsök betakarításának ideje, de a fűszer- és aromanövények többsége is ebben az időszakban éri el az illóolaj-tartalom maximumát.

-          A száraz időjárás kedvez a tripszek elszaporodásának. Kártételét arról ismerjük fel, hogy a levélen ezüstös elszíneződés figyelhető meg.  A fertőzött levelek torzulnak, majd idő előtt lehullanak. Az orgona, fagyal és hárs mellett szinte bármilyen növényen előfordulhat. Felszívódó rovarölőszerrel védekezhetünk ellene.

-          Idei záporos-zivataros nyarunk megkönnyíti a dolgunkat az öntözés tekintetében. Ám ezek általában kis mennyiségű vizet juttatnak a talajba, ezért 2-3 nap múlva már szükséges az öntözés.
  Dísz- és gyümölcsfák esetében nagy vízmennyiséget juttassunk ki az időjárás függvényében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fák és a nagytermetű cserjék, de elterjedési területükből adódóan különösen az örökzöldek számára nem elegendő a csepegtető öntözés. Ezek gyökerei mélyre hatolnak, ezért bőséges vízre van szükségük az egészséges fejlődéshez. Alakítsunk ki „tányért” a fák töve körül, ami megakadályozza a víz elfolyását. Mulccsal takarjuk a talajt, így az lassabban szárad ki.
Az öntözésre ideális napszak a hajnali, kora reggeli valamint az alkonyat környéki órák.

-          Augusztus a szamóca telepítésének és átültetésének ideje. 3-4 év után érdemes az állományt megfiatalítani. Szedjük fel az idős töveket, majd válasszuk le az indákon fejlődött erősebb növénykéket. A fellazított és trágyázott talajba 60-70 cm-es sortávolság és 20-30 cm-es tőtávolság mellett ültessük őket. Ebben az időszakban a szamóca a mélyebbre hatoló gyökereit fejleszti, majd az ősszel a talaj felszínéhez közelieket. Napos, szellős helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik szépen.

-          A málna metszésének is elérkezett az ideje. Ez a növény a kétéves vesszőkön terem, ezért betakarítás után vágjuk vissza ezeket a vesszőket. A metszés során a vesszőket egészen a föld felszínén, mélyen vágjuk el, így elkerülhetjük a vesszőfoltosságot okozó gomba kártételét. Az egyéves hajtásokat csak ritkítás céljából vágjuk le, és az erős, egészséges növekedésűeket hagyjuk meg. A málna vadgyümölcs jellege miatt kedveli a mulccsal, nyesedékkel takart talajfelszínt.

 

Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió