Kertésznaptár - DECEMBER

2014. december 08.

A sokáig tartó őszies időjárás kedvezett a kertészkedőknek, így bizonyos feladatokat még most sem késő elvégezni. A korai sötétedés és a hideg miatt viszont rövidül a kertben töltendő idő, ezt vegyük figyelembe, mikor kerti munkát tervezünk. Aki már gondoskodott a növények téli védelméről, annak nem sok tennivalót tartogat a december.

Metszőollóinkat, késeinket alkoholos oldattal fertőtlenítsük a növényi baktériumoktól, vírusoktól. Tartsuk őket szárazon, olajozzuk meg, ha szüséges.

Szerszámainkat tisztítsuk le és tartsuk száraz helyen. Kerti gépeink karbantartására is alkalmas a decemberi hónap, így tavasszal újból használatba vehetjük őket, valamint ezzel élettartamukat is jelentősen növelhetjük. Tisztítsuk le a fűnyíró késeit és szükség esetén élezzük meg őket.

A hosszúra nyúlt őszi időjárás miatt néhány fa- és cserjeféle még nem hullajtotta el a lombját. Emiatt még decemberben is előfordulhat, hogy össze kell gereblyéznünk a lombot, hogy a fű egészséges maradjon. Az így keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk takarásra az évelők, rózsák, cserjék tövéhez felkupacolva.

Még néhány fásszárú fa és cserje is igényli a téli védelmet. Ilyen a füge, a selyemmirtusz, a kései végzetfa, az örökzöld magnólia, a fiatal selyemakác. Cserjéink közül takarjuk a lilabogyót, zanótot, korallberkenyét, japán szentfát, rozmaringot, a fiatal levendulát és babérmeggyet. Évelők közül pedig a bíbor kasvirágot, a télálló fuksziát, a fáklyaliliomot. (A lista nem teljes, vásárláskor minden esetben érdeklődjön a kiválasztott növény igényeiről.)

Tartós és erős hideg esetén helyezzük ki a madáretetőket és rendszeresen töltsük fel őket eleséggel. Ez különösen akkor fontos, mikor a vastagabb hótakaró vagy a megfagyott talaj miatt a madarak nehezen találnak táplálékot.

A tároló helyiséget enyhe, száraz időben szellőztessük, az almát, körtét, burgonyát ellenőrizzük, távolítsuk el a romlott darabokat.

Nagyobb havazás után a növények ágairól óvatosan rázzuk le a havat. Csapadékmentes és főként napos időszakben se feledkezzünk meg örökzöld növényeink öntözéséről, mert ezek ilyenkor is párologtatnak.

Dézsás, melegkedvelő növényeinknek teleltetés közben is szükségük van vízre, ezért rendszeresen ellenőrizzük talajukat és öntözzük őket, ha szükséges. Ezen növény a fényhiányos, sokszor száraz levegőjű telelés során könnyen legyengülhetnek és megtámadhatják őket különféle kárevők, ezért rendszeresen ellenőrizzük őket.

A téli hónapokat is színessé tehetjük, ha balkonládánkba vagy a bejárat mellé elhelyezett edénybe árvácskát ültetünk. Ezenkívül néhány növény a vesszőivel, vagy az azokon maradó terméseivel is színesíti kertünket.

 

 

Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió