Kertésznaptár - JÚLIUS

2014. július 08.

      A július már kisebb, de rendszeresen elvégzendő feladatokat tartogat a kerttulajdonosok számára. A növények növekedése lelassul, gyönyörködhetünk az évelők virágaiban és a konyhakertben termesztett zöldségfélék terméseit is kezdhetjük begyűjteni. Az egészséges díszkert, gyep és veteményes ezért rendszeres gyomirtást, tápanyag-utánpótlást és bőséges öntözést kíván.

-          Gondoskodjunk az egynyári növényeink (muskátli, petúnia, lobélia, rózsameténg, nebáncsvirág) tápanyag-utánpótlásáról. Gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a megvásárolt egynyári növényeink idővel kevesebb virágot hoznak, és hajtásaik is megnyúlnak (pl. petúnia). Az edényben nevelt egynyáriak hamar felhasználják a rendelkezésükre álló föld tápanyagait. A tápoldatot az öntözővízzel együtt is kijuttathatjuk. A megnyúlt virágszárakat visszacsípve pedig dúsan elágazó növényeket kapunk. Fiatalító metszés után öntözzünk bőven.

-          Távolítsuk el az évelő növények virágait, így a tövek megerősödnek, és újra virágzásra késztethetjük őket. Elvirágzás után trágyázhatjuk növényeinket. Ezt azonban a hőség miatt körültekintően tegyük: használjunk érett trágyát és forgassuk a talajba, majd nagy vízmennyiséggel öntözzünk.

-          Az iszalag tövét védjük az erős napsugárzástól és a fölmelegedéstől. Ültessünk elé magas évelőt vagy alacsony növekedésű cserjét. Használhatunk nádfonatot is az árnyékolásra. Ha az iszalag hajtásain és levelein az elszáradás jeleit vettük észre, ne dobjuk ki azonnal, vágjuk vissza erősebben a növényt. Általában újra kihajt, így megmenthető az iszalag.

-          A rózsák elnyílt virágait is vágjuk le. Futó fajták esetében a virágfej utáni első levélpár alatt vágjuk, míg bokorrózsa esetén 2-3 levélpárral együtt vágjuk vissza a töveket.

-          A fenyőfélék elterjedési területükből adódóan a hűvös, csapadékos klímán érzik jól magukat. Ezért nyáron a hőségtől, a légköri szárazságtól és a talajszárazság miatt fellépő magnéziumhiánytól is szenvednek. Ezt a levelek sárgulása jelzi. Koncentrált magnéziumot tartalmazó műtrágyával megőrizhetjük a növényeink egészséges állapotát.

-          Nyár közepén a sövénynek alkalmas növények növekedése lelassul, de ha szabályos formát szeretnénk kapni, alakíthatunk rajta.

-          Takarjuk fenyőkéreggel vagy faaprítékkal az ágyások talaját. Ezzel jelentősen csökkenteni tudjuk a gyomosodást, valamint megakadályozzuk a talaj felszínének párologtatását.

-           Metsszük le a letermett málnavesszőket és gyümölcsfák vízhajtásait, valamint az elpusztult ágrészeket.

 

 

Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió