Kertésznaptár - JÚNIUS

2014. június 04.

A június már kevesebb tennivalót tartogat számunkra, mint a tavaszi hónapok, de még most is akad dolgunk, például a kora tavaszi hagymás növényekkel. A gyep is rendszeres gondozást kíván, és ültethetjük kertünkbe a nyáron virágzó magas évelőket.

-          Június közepén felszedhetjük a kora tavasszal virágzó hagymás növényeket, ha azok levelei már elszáradtak, a növény visszahúzódott. Fontos, hogy felszedés után az egészséges hagymákat száraz, szellős helyen pihentessük. Rendszeresen válogassuk át őket, ezzel is megakadályozva, hogy a tárolás folyamán gombás betegségek fertőzzenek. A nárcisz hagymáit nem szükséges minden évben felszedni, több évig is a földben maradhatnak. Ha azonban nagy levéltömeget fejlesztenek, és csupán néhány virágszárat, akkor itt az ideje, hogy felszedjük a hagymákat és pihentetés után szétosztva visszaültessük. A tulipán hagymáit a szebb virágzás érdekében ajánlott 2-3 évente felszedni. A hóvirágot és a fürtös gyöngyikét ne szedjük fel, ezek csoportosan mutatnak szépen.   

-          Rendszeres nyári feladat a fűnyírás. A meleg időjárás következtében főként öntözött területeken szükséges lehet 7-10 naponta végzett fűnyírás. Ne várjuk meg, míg a fű 10-15 cm-nél magasabbra nő, mert megdőlhet, ami megnehezíti az egyenletes nyírást. A megdőlt fű befülledhet, és megsárgul. A szép zöld gyephez tápanyagra van szükség, amit kiadós öntözéssel együtt juttassunk ki.

-          A lomhullató sövényeket nyírjuk megfelelő rendszerességgel. Ezzel hozzájárulhatunk a sűrűn elágazó, egészséges lombozathoz.

-          Vágjuk vissza a rózsatövek elnyílt virágait. A futórózsa hajtásait erősebben vissza lehet vágni, hogy az idei hajtások jobban tudjanak fejlődni, hiszen ezeken alakulnak ki a következő évi virágos hajtások. Június végén juttassuk ki az utolsó műtrágya adagot, ami nitrogénben szegény, de káliumban gazdag legyen, ami elősegíti a hajtások beérését és felkészülését a télre.

-          A nyári hónapok során sok természetbarát zöldanyag képződik a kertben. Komposztáljuk őket, hogy fel tudjuk használni a tápanyag-utánpótlásra. Nyáron figyeljünk oda, hogy a komposzt ne száradjon ki, mindig nedves legyen.

-          A kerti tó feldobja a kert hangulatát a forró nyári napokon. Ám oda kell figyelnünk, hogy a víz tiszta, a benne élő halak pedig egészségesek maradjanak. A felmelegedett víz alacsony oxigén tartalma miatt a vízinövényekre és a halakra is káros. A víz hűtését a mozgatással érhetjük el. Erről különböző kivitelben és méretben készült szűrőberendezések és szivattyúk gondoskodnak.

-          Ültessünk nyáron virágzó évelőket: díszgyertyát (Gaura), kék iringót (Eryngium), gyűszűvirágot (Digitalis), kék szamárkenyeret (Echinops), margarétát (Leucanthemum), gólyaorr-féléket (Geranium), csillagfürtöt (Lupinus), harangvirágot (Campanula), díszcsorbát (Lyathris), ligetszépét (Oenothera), kokárdavirágot (Gaillardia), sásliliomot (Hemerocallis), menyecskeszemet (Coreopsis) és méhbalzsamot (Monarda).




Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió