Kertésznaptár - MÁJUS

2014. május 09.

A kedvező májusi időjárásnak köszönhetően újra benépesülnek a balkonok és teraszok. Számos virágzó egynyári növény közül választhatunk, ha szeretnénk környezetünket színessé tenni. Ezek a növények ideálisak azok számára is, akik nem rendelkeznek kerttel, mert kis helyigényük miatt balkonládában vagy függőcserépben egész nyáron át díszítenek.

-          A legnépszerűbb dézsás növény hazánkban a leander. A kedvezőtlen téli időszak miatt ezek a növények gondos tápanyag-utánpótlást igényelnek. Ha növényeink felkopaszodtak, fiatalító metszésre van szükségük. A metszéssel dús hajtások törnek elő, ugyanakkor ebben az évben visszafogottabban virágzik a növény. Nagy a tápanyag- és vízigénye, ezért rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk.

-          Azoknak sem kell lemondani a nyári virágözönről, akik nem rendelkeznek kerttel. Számukra ideális elhelyezési mód a függőkosár, illetve a balkonláda. A függőkosár anyaga és kialakítása különböző lehet. A felfüggesztés történhet lánccal vagy kötéllel. De mindenképpen figyelnünk kell a teherbírásra. A láncnak ugyanis el kell bírnia a virágfölddel teli edényt, aminek súlya öntözéskor tovább növekszik. A kosarat kókuszrosttal bélelhetjük, ezek a legtöbbször már tartalmaznak fóliát a vízszivárgás megakadályozására. Virágfölddel töltsük meg a kosarat, ez ideálisabb a magas tőzeg-tartalma miatt, a kerti föld ugyanis túl nehéz és könnyen tömörödik. Függőkosárba csüngő habitusuk miatt a következő növények ajánlhatók: csüngő petúnia, bakopa, verbéna, futó muskátli, balkon aranya, diaszcia, csüngő lobélia, ipomea, legyezővirág, szárnyas feketeszem.
Balkonláda kihelyezésekor  szem előtt kell tartani néhány tényezőt. Fontos, hogy stabil legyen a balkonláda rögzítése, vegyük figyelembe a vizes virágföld súlyát. Balkonládák gyakori hibája, hogy zártak, nem lehetséges a fölösleges víz elvezetése. Ha ilyen az edényünk, helyezzünk nagyméretű kavicsot az aljára, és erre kerüljön virágföld. Balkonládába a következő egynyári növényeket javasoljuk: álló muskátli, vinka, bársonyvirág, vaníliavirág, begónia, bojtocska, díszdohány.

-          Az orgona elnyílt virágait vágjuk le a jövő évi bő virágzás érdekében. Erős visszametszésre csak abban az esetben van szükség, ha fiatalítani szeretnénk a növényt.

-          Májusban a figyelmünk a zöldséges kertre irányuljon. A hónap második felében a fagyok elmúltával ültessünk paradicsom és paprika palántákat. Mindkét növény melegkedvelő, ezért napos helyre ültessük őket, legjobban pedig a felmelegedett talajban növekednek. A paradicsom gyökere érzékeny a mechanikai sérülésre, ezért a karót ültetés előtt verjük le. Ha megnyúltak a palántáink, a szár alsó része is a földbe kerülhet, mert itt a növény járulékos gyökereket fejleszt. Ápolási munkák közül a paradicsom oldalhajtásainak eltávolítása az egyik legfontosabb. Vízigényes növény, a megfelelő termés érdekében gondoskodjunk bőséges vízellátásról.

-          Az áprilisban telepített gyep rendszeres öntözést igényel. Ugyanez igaz az ebben az időszakban ültetett cserjékre és fákra is. Célunk a begyökeresedés, ezért az utóbbiak esetében nagy vízmennyiséget juttassunk ki.

-          Itt az idő a lombhullató sövények nyíráshoz. Az erősebb, megvastagodott hajtásokat metszőollóval vágjuk vissza.

 

Árudánkban a következő egynyári növények közül választhat:

bársonyvirág, szőlővirág  120Ft/db
vinca  130 Ft/db
álló és futó muskátli  380 Ft/db
balkonnövények (vaníliavirág, petúnia, stb.)  450 Ft/db

Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió