Kertésznaptár - MÁRCIUS

2015. március 07.

A korai tavaszias időjárás kedvez a kerti munkák elkezdéséhez. Ütemezzük be a feladatokat minden hétre, így az optimális időpontban tudjuk elvégezni őket. Legfontosabb teendőnk a "kerti nagytakarítás". Távolítsuk el az elhalt növényi maradványokat (szár, lomb, stb.), hogy korán hajtó hagymásaink fényhez és levegőhöz jussanak.

-          A téli hónapok után egyik legfontosabb teendőnk a gyepszellőztetés. A sózás, a levegőtlenség miatt találkozhatunk kisárgult foltokkal a pázsiton. Az ősszel lehullott lombot gereblyézzük össze, távolítsuk el az összetapadt, elhalt fűcsomókat. Márciusban már kijuttathatjuk a nitrogén-túlsúlyos gyeptrágyát. Megfelelő csapadékkal együtt ez hozzájárul az erős, jó kondícióval rendelkező gyephez. A kikopott területekre vessünk friss fűmagot.

-          Tegyük színessé kertünket korán virágzó dísznövényekkel. Ültessünk árvácskát – ha ősszel nem tettük meg. Tisztítsuk meg és frissítsük fel a talajt a hagymás növényeink körül.

-          Vágjuk vissza az elszáradt, letört ágrészeket a cserjékről. Távolítsuk el a fertőzött növényi részeket és a kártevők áttelelő alakjait. Ha februárban nem tettük meg, még elvégezhetjük a lemosó permetezést, ami létfontosságú nemcsak a gyümölcsfák, de a díszcserjék egészségben tartásához is.
Elkezdhetjük a szőlő és a rózsa nyitását is. A téli védelemként szolgáló földkupacokat óvatosan húzzuk el a tövektől, majd terítsük szét.

-          Március hónapban metsszük a későn virágzó cserjéket, mint a sudárzsálya, kékszakáll, nyári orgona. A lombfakadás előtt nyíló cserjéket virágzás után metsszük. A díszfüveket védő kötést távolítsuk el.

-          Sok a teendő a konyhakertben is. Kezdjük a tápanyag-utánpótlással, szórjuk ki és forgassuk a talajba a szerves trágyát. Elvethetjük a zöldségnövények, fűszerek magjait. Edénybe, meleg helyre vessük el a palánták magjait. Gondosan válasszuk meg az egyes növények helyét, vegyük figyelembe a napfényigényt és az ún. szomszédhatást. Egyes növények kedvelik egymás közelségét, míg más növények mellett rosszul fejlődnek. A csírázás ideje alatt figyeljünk a talaj nedvesség-tartalmára, ne hagyjuk kiszáradni.
 

-          Telepítsünk gyümölcsfákat. Gondosan válasszuk ki a csemetét, figyeljünk arra, hogy egészséges, 'vírusmentes' címkével ellátott növényt válasszunk. Vegyük szemügyre, hogy a gyökérzet és az oltás helye ne legyen sérült. Ha szabadgyökerű csemetét vásároltunk, azt hamar ültessük el. Trágyázzuk, és nagy vízmennyiséggel iszapoljuk az új telepítést.

Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió