Kertésznaptár - NOVEMBER

2014. november 04.

A hosszú ősznek köszönhetően sokáig gyönyörködhetünk a színes lombokban és bogyókban. Kései virágzású évelő növényeket is ültethetünk még. Kerti munkák elvégzésére válasszuk ki a napos, enyhébb napokat. A fő feladatok a növényi hulladék összegyűjtésére és a téli védelemre irányulnak.

-          A legfontosabb feladat a lehullott lomb összegyűjtése. Így a gyep fényhez jut, levegőzik, és kevésbé mohásodik. A kerti tó felszínéről szűrjük le a falevelet, különben lebomlásuk során oxigént vonnak el tavunk élőlényeitől. Az egészséges levélhulladékot felhasználhatjuk fagyérzékeny növényeink téli takarására. A betegségektől, kártevőktől fertőződött levelet és egyéb növényi részeket égessük el. A diófa levelét ne használjuk fel, és termésének burkát is mindenképp égessük el a jövő évi egészséges diótermés érdekében.

-          November az utolsó időpont a hagymás és gumós növényi részek felszedésére. A felszedett földes gumókat szárítsuk meg, távolítsuk el róla a földet, majd hűvös, szellős helyen tároljuk. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a hagymák egészségesek és szárazak maradjanak.

-          A növények tövének téli takarásához használhatunk falevelet, szalmát, mulcsot, esetleg fenyőgallyat. Védjük magastörzsű rózsáinkat, a fiatal selyemakácot, fügét.

-          Dézsás, melegkedvelő növényeinket  költöztessük fagymentes helyre.

-          November ideális a szabadgyökerű dísz- és gyümölcsfák, valamint a bogyósgyümölcsűek (málna, egres, szeder, ribizli) ültetésére.

-          Oltott növényeink esetében az oltás helyét (gyökérnyak) védjük a fagytól. Ültetés után 15-20 cm magasan kupacoljuk fel a földet a törzs körül.

-          Kerti bútorainkat alapos tisztítás után vigyük be a tároló helyre. A kerti csapokat védjük a fagytól.
Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió