Kertésznaptár - OKTÓBER

2014. október 06.

A szeptemberi esős időjárás hatására számos növény megtartotta lombját. Októberben viszont már fokozatosan figyelemmel kísérhetjük, ahogy a lombok a sárgáról izzó vörösre váltanak és kedvenc növényeink élénk termésekkel ajándékoznak meg. Számíthatunk talaj menti fagyokra, ezért a fagyérzékeny növényeket védjük, takarjuk. Fontos őszi munka az örökzöldek, facsemeték telepítése, aminek az október kedvező időszak a csapadék bősége miatt.

-          Októberben sem kell lemondanunk a virágpompáról. Ültessünk árvácskát, ami némi takarás mellett télen is virít. Kis helyigényük miatt nemcsak a virágágyások kedvelt eleme, de balkonládába, függőcserépbe, kőedénybe, sírra is ültethetjük. 15-20 cm-es tőtávolsággal ültetve szép, összefüggő foltot ad. Az évelők közül az erika december végétől virágzik. Figyeljünk oda azonban a vízellátásra, mert a szárazságot rosszul tűri. Ültessünk továbbá krizantémot, díszkáposztát.

-          Lombhullás után beszerezhetjük az ültetni kívánt gyümölcsfa csemetéket. Vásároljunk körültekintően. A felhasználási célnak megfelelő fajtát válasszunk. Nézzük át a kínálatot és figyeljünk oda, hogy kiváló minőségű, egészséges, tanúsítvánnyal ellátott, sérülésmentes csemetét válasszunk. A szabadgyökerű növényt még a vásárlás napján ültessük el. Rövid időre ültetés előtt vízbe állíthatjuk. Telepítéskor használhatunk szerves trágyát – ami a talaj szerkezetét is javítja. Ültetéskor öntözzünk és karózzuk a növényt.

-          Itt az ideje az örökzöldek ültetésének is. Fenyő- és tujaféléket földlabdás csomagolásban vásároljunk. Az ültető gödör valamivel nagyobb legyen, mint a földlabda. Itt is szükséges mind a szerves, mind a tartós hatású műtrágya kijuttatása az ültető gödörbe. Szintén bőséges vízmennyiséget juttassunk ki, és örökzöldek esetében télen se feledkezzünk meg az öntözésről.

-          Elérkezett az idő, hogy fagyérzékeny növényeinket védett helyre vigyük. Azokat a szobanövényeket, amik a kertben „nyaraltak”, vigyük vissza a házba. Előtte azonban vizsgáljuk át őket a kártevők miatt, és leveleiket is mossuk le. Szedjük fel a dália és a kardvirág gumóit és hagymáit, és nem túl száraz helyen teleltessük. Finoman tisztítsuk meg őket a földtől, és csak az egészséges hagymákat tartsuk meg. A mediterrán eredetű rozmaringot is takarjuk. A leandert, banánfát, daturát is vigyük fagymentes helyre.

 

Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió