Kertésznaptár - SZEPTEMBER

2014. szeptember 03.

A szeptemberi nappalok még melegek, az éjszakai alacsony hőmérséklet hatására azonban a növények elkezdenek nyugalomba vonulni. A termések, gyümölcsök begyűjtése megkezdődik. Ám gondolnunk kell a jövőre, és a kora tavasszal nyíló hagymás növényeket a még viszonylag meleg talajba kiültetni. A szeptemberi hónap alkalmas a füvesítésre és a talaj tápanyag-készletének feltöltésére. A rendszeresen elvégzendő munkák közül a gyomtalanítást és néhány növény esetében a metszést se felejtsük el.

-          Jellemzően szeptemberi feladat a hagymás növények (tulipán, jácint, nárcisz) telepítése. Vásárláskor válasszunk egészséges, kemény állományú, nagyméretű hagymákat. Ültetésig tartsuk őket száraz helyen. Az ültetési mélység a legtöbb növény esetében a hagyma átmérőjének 2-3-szorosa. Ennek megfelelően a legmélyebbre (15-20 cm) kerülnek a nárcisz hagymái. Feljebb (10-15 cm) ültessük a tulipánt és a jácintot, majd legmagasabbra (5-8 cm) a hóvirág és a krókusz hagymáit. Ültetéskor szórjunk érett komposztot az ültetőgödörbe, majd a hagymákat takarjuk földdel. A talaj felszínére szórhatunk mulcsot, száraz lombot. Ez megvédi a hagymákat az erős fagyoktól és a kora tavaszi felmelegedéstől.

-          Ez a hónap alkalmas a füvesítésre. Ha hosszú lesz az ősz és sok a csapadék, akkor erőteljes gyökérzet fejlődik, a gyep jól felkészül a télre. Telepítés előtt végezzük el a szükséges talaj-előkészítést: gyomirtást, talajlazítást, homokos vagy agyagos talaj esetében komposzt vagy trágya kijuttatását. Vetés után2-3 hét múlva kelnek ki a magok, további 4-6 hét múlva pedig összefüggő gyepfelületet kapunk.
A már meglévő gyep nyírását ritkíthatjuk, és a szokásosnál hosszabbra is hagyhatjuk. De továbbra is öntözzük rendszeresen. A ráhulló lombot gereblyézzük össze, így a gyep kellő fényhez és levegőhöz jut.

-          A növények számára létfontosságú tápanyagok közül a nitrogén kijuttatását lassan csökkentsük. Ennek a tápelemnek a hatására a növények szövetei fellazulnak, így könnyebben szenvednek fagyási károkat. Ellenben a foszfor és a kálium fokozza a szilárdságát, így ha szükségesnek érezzük a műtrágya kijuttatását, olyan készítményt válasszunk, amelyikben e két makroelem aránya magas.

-          A dió, a mogyoró és a bogyós gyümölcsök számára az ősz eleji metszés a megfelelő. A dió nagyobb ágait, ha szükséges, augusztus-szeptember folyamán távolíthatjuk el, ellentétben a tavaszi időszakkal, amikor a diót erőteljes nedvkeringés jellemzi.
A köszméte- és ribiszkebokrokat is most ritkíthatjuk. Ugyanígy járjunk el a mogyoró esetében is. Így nem teszünk kárt a következő évi termésben.Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió