Kertésznaptár - JANUÁR

2014. január 10.

- A szokatlanul enyhe és csapadékmentes téli időjárás miatt örökzöld fáinkat és cserjéinket öntözzük nagy vízmennyiséggel, mivel ezek a növények télen is lélegeznek, párologtatnak, vizet vesznek fel.

- Az enyhe tél miatt a kártevők tojásai és a gombák spórái könnyebben áttelelnek, ezért készüljünk fel a tavaszi növényvédelemre. Gyümölcsfáink védelme érdekében használjunk háromszögletű nyeles fakaparót, majd az apróbb repedésekből drótkefével távolítsuk el a kártevők szaporító képleteit. A kéreg lehullott törmelékét semmisítsük meg, különben a fa alatt maradva tovább terjesztheti a betegségeket.

- Amennyiben konyhakertet szeretnénk, készítsünk ültetési tervet, amiben kijelöljük a termeszteni kívánt zöldség és fűszernövényeket és megtervezzük a velük kapcsolatos munkákat. Majd szerezzük be a szükséges vetőmagokat.

- Ha friss zöldségnövényre "éhezünk", vessünk zsázsát. 12-14 napos rövid tenyészideje miatt gyorsan és a fénymentes téli hónapokban is könnyen termeszthető.
Jó minőségű, tiszta, homokkal kevert kerti földet 3-4 cm vastagságban terítsünk el egy lapos edényben. Szórjuk rá a zsázsa magjait, majd 2-3 mm vastag földdel fedjük, amit tömörítsünk is. Az edényt tegyük sötét helyre, vagy fedjük le, hogy ne érje fény, amíg a növénykék ki nem bújnak a földből.
Ezután viszont a zsázsa igényli a fényt és a meleget, ezért legjobb helyen szobában, az ablak előtt van. Ekkor már öntözés is szükséges, de ne felülről öntözzük, mert az a növények megdőléséhez vezethet.
A 10. nap körül már sűrű, zöld "veteményünk" lesz, és a sziklevelek fölött megjelennek az első lomblevelek. Ekkor megkezdhetjük a zsázsa betakarítását. Ollóval a föld felett vágjuk le.
A levágott növények nem sarjadnak újra, ezért a folyamatos termés érdekében, hetente vessünk zsázsát.
A zsázsa íze finoman csípős, C-vitamin tartalma magas. Szendvics ízesítésére, salátákba, díszítésként használhatjuk.

- Szobanövényeink leveleit permetezzük, mert a fűtött szobában nagyobb a párolgásuk. Teleltetett növényeinket a téli hónapokban is öntözzük!

- Ellenőrizzük és válogassuk át a pincében tárolt burgonyát, hagymát. A hibás darabokat távolítsuk el, megelőzve a még egészséges termések korai romlását, öregedését.



Díszkert Kft. 6000 Kecskemét, Budai út / Halasi út 29. Telefonszám: +36/30 96-39-271 E-Mail: diszkert@diszkertkft.hu
PRENOR EVERRIS SUNI TORO Hegede Kertészet AGRO CS Biopakk FLORIMO
© Copyright 2012 Díszkert Kft.    Minden jog fenntartva.
Készítette: Global Web Design Stúdió